Klassinen hieronta

Klassinen_hieronta

Klassisesta hieronnasta on paljon hyötyä: verenkierto ja kudosten aineenvaihdunta vilkastuvat ja jännittyneet lihakset rentoutuvat. Yhtenä vanhimmista hoitomuodoista se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti niin kehoon kuin mieleenkin. Yleensä hierojan vastaanotolle hakeudutaan vasta siinä vaiheessa, kun lihakset ovat jo kipeytyneet tai nivelten ja lihasten liikkuvuus alkaa heikentyä. Silloin onkin korkea aika tehdä jotain.
Hoitojen kesto: puolihieronta 45 min | kokovartalohieronta 60 tai 90 min (katso hinnasto)

Niskahartiaseudun lihasjännityksestä aiheutuva päänsärky on yksi tavallisimmista syistä hakeutua hierojan hoitoon. Päänsäryn syynä voi olla paitsi lihasjännityksen vuoksi estynyt verenkierto, stressi, sekä unen, ravinnon tai nesteen puute. Pitkittynyt päänsärky kannattaa aina tarkastuttaa lääkärillä.

Trauma, pitkään kestänyt lepo tai jännitystila muodostaa lihakseen sidekudosta, joka estää lihaksen normaalin toiminnan. Seurauksena voi olla särky ja liikelaajuuden menetys. Leikkauksen jälkihoitona turvotuksen poistamiseen, arpikudoksen vahvuuden minimointi ja paikallisen aineenvaihdunnan kiihdyttäminen voivat myös saada helpotusta hieronnasta.

Lihaksen toimintaperiaate on melko yksinkertainen: lihakset ja jänteet ovat joko jännittyneenä tai rentona. Tämän seurauksena tapahtuu liike: pää pyörii, pallo lentää ja askel nousee. Liikkuminen on ihmisen luonnollista ja luontaista toimintaa. Liikkumattomuus ja yksipuoliset työasennot, esim. istuminen television tai näyttöpäätteen ääressä alkaa ajan mittaan näkyä kehon liikeradoissa. Olisi hyvä ajoittain nousta ylös ja pistää lihakset vähäksi aikaa liikkumaan. Ja ehdottoman tärkeää on harrastaa säännöllisesti myös vähän rasittavampaa liikuntaa. Meiltä saat vinkkejä sopivista, hyvinvointia tukevasta liikuntamuodoista ja ohjeita kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Lihaskivun syitä

Lihaskipu ei yleensä johdu lihasten kireydestä vaan niiden heikkoudesta. Eikä yleensä edes siellä missä kireyttä tuntuu, vaan usein kehon toisellakin puolella, vastalihasten puolella. Suuret lihasryhmät on tarkoitettu toimimaan pareina. Kun toisen puolen lihakset tekevät työtä, eli jännittyvät, rentoutuvat kehon vastakkaisella puolla sijaitsevat vastalihakset. Jos toisen puolen lihakset ovat heikentyneet, toisen puolen vastalihakset kipeytyvät ja kiristyvät, koska ne joutuvat tekemään koko ajan töitä ”kahden edestä”. Käytännössä ne joutuvat tekemään myös vastapuolen lihaksille tarkoitetun työn. Pitkittyneen jännityksen tuloksena lihakset lopulta jännittyvät ja kiristyvät. Liikkumattomuuden seurauksena yleensä useat eri lihasryhmät ovat heikossa kunnossa ja heijastevaikutus tuntuu aivan jossakin muualla. Jos lihakset ovat tottuneet olemaan kireitä, ne vetäytyvät hieronnan jälkeen melko nopeasti takaisin lyhentyneeseen tilaan, ellei niille jatkuvasti ”muistuteta” uudesta, pidemmästä olotilasta. Säännöllinen hieronta, liikkuminen ja omatoiminen venyttely onkin tärkeää.

Varsinaisen ongelmakohdan löytäminen on yleensä melkoista salapoliisin työtä ja ”syyllinen” alkaa paljastua vasta muutaman klassisen hierontakerran jälkeen. Mitään pikavoittoa ei siis tässä kannata tavoitella. Jos takana on pitkä liikkumattomuuden historia, yksi hierontakerta ei vielä saa ihmeitä aikaan. Toipumiselle on varattava aikaa ja sen eteen on tehtävä määrätietoisesti töitä.

Hierontahoito rauhoittaa ja hoitaa

Stressi laukaisee elimistössä ”taistele tai pakene” -reaktion, joka aiheuttaa pitkään jatkuvana monenlaisia ongelmia. Stressi vaikuttaa autonomiseen eli tahdosta riippumattomaan hermostoon joka jakautuu kahteen osioon; toimintaan valmistavaan sympaattiseen ja rauhoittavaan parasympaattiseen hermostoon. Kun toinen hermosto aktivoituu, toinen menee lepotilaan.
Hieronta rentouttaa ja tekee hyvää koko keholle. Nykyisessä kiireisessä elämänrytmissä ja jatkuvassa ärsyketulvassa sympaattinen hermosto on aktiivisena turhan ison osan päivästä. Hyvinvointimme ja terveytemme kannalta olisi tärkeää, että saisimme aktivoitua myös parasympaattista hermostoamme.

Tärkein parasympaattinen hermomme on vagushermo eli kiertäjähermo, joka säätelee mm. sydämen ja suoliston toimintaa ja hengitystä. Vagushermon hyvä toimivuus on olennaista kehon stressin vähentämisessä. Parasympaattiseen hermostoon ja vagushermoon pääsemme vaikuttamaan hieronnan kautta. Lue lisää aiheesta.

Klassinen hieronta 2

Hieronnan jatkuessa ihana rentous valtaa koko kehon

Kenelle hieronta sopii?

Oikeastaan kaikille, koska hieronnasta hyötyvät niin aktiiviliikkujat kuin sohvaperunatkin. Se sopii vauvoille, lapsille, nuorille, aikuisille ja varttuneempaan ikään ehtineillekin. Eikä hierojalle tarvitse mennä ainoastaan silloin, kun joku on vialla. Hieronta tuntuu hyvältä meistä kaikista. Joskus on kiva mennä hierojalle myös siksi, että haluaa hoitaa itseään ja kehoaan. Suo itsellesi vapaahetki. Varaa itsellesi aika hierontaan!

Klassinen hieronta

  • auttaa rentoutumaan, rauhoittumaan ja tuo hyvää oloa
  • vilkastuttaa verenkiertoa ja lisää hapen ja ravinteiden kulkua
  • poistaa kuona-aineita
  • vähentää turvotusta
  • parantaa nivelten liikkuvuutta
  • rentouttaa lihaksia
  • edesauttaa ihokudoksen uusiutumista
  • ennaltaehkäisee jännitystiloja
  • palauttaa lihaksia rasituksesta
  • lievittää kipua, stressiä ja päänsärkyä

Lasten kasvukivut

Kasvukivuiksi nimitetty jalkasärky iskee lapseen illalla tai yöllä. Tyypillisesti kipu vaivaa 3-12 v. lapsia. Nimestään huolimatta kipu ei liity kasvamiseen. Koska nimitys on harhaanjohtava, on esitetty käytettäväksi nimitystä lasten hyvälaatuiset, toistuvat raajakivut. Kivut esiintyvät yleensä säären etuosassa, pohkeessa tai jalkapöydissä. Se esiintyy yleensä molemmissa jaloissa samanaikaisesti. Paras hoito on hieronta. Jotkut saavat apua myös lämpöhoitohauteista, kylmähoidoista ja venyttelyistä.

Tutustu muuhun palvelutarjontaamme.